PERCERAIAN DI BAWAH UNDANG-UNDANG SIVIL

Maksud Perceraian

Perceraian ialah perpisahan di antara suami dengan seorang isteri yang diiktiraf oleh undang-undang yang membolehkan seseorang bekas suami atau isteri itu boleh berkahwin dengan seseorang perempuan atau lelaki yang lain.

 Proses Perceraian di Mahkamah

Di Malaysia, semua perceraian yang melibatkan orang bukan Islam hendaklah dilakukan menurut peruntukan yang telah ditetapkan dalam Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 [Akta 164]. Akta ini telah berkuat kuasa pada 1 Mac 1982. Ini bermakna semua perceraian daripada tarikh itu sama ada pihak-pihak berkenaan telah melansungkan perkahwinan mengikut adat Cina, Hindu, Ordinan Perkahwinan Sivil 1952 atau Ordinan Perkahwinan Kristian 1956, hendaklah dibuat di bawah Akta ini. Asalkan perkahwinan mereka dilansungkan dengan sah, perkahwinan itu boleh dibubarkan melalui Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976.

 Syarat-syarat permohonan perceraian

Terdapat beberapa syarat yang mesti dipatuhi sebelum permohonan perceraian difailkan di Mahkamah iaitu:

(a)          Permohonan perceraian hanya boleh difailkan di Mahkamah selepas tamat tempoh dua tahun daripada tarikh perkahwinan kecuali sekiranya terdapat permohonan kepada Hakim untuk menyerahkan permohonan perceraian dalam tempoh tertentu atas alasan munasabah. Tujuan disebalik syarat ini adalah untuk menghalang orang daripada berkahwin secara gopoh atau mengadakan perkahwinan percubaan dan juga untuk menghalang mereka daripada melarikan diri dari perkahwinan tanpa apa-apa percubaan untuk berdamai. Ia juga bertujuan untuk menjaga kesucian perkahwinan itu.

(b)          Sebelum sesuatu permohonan perceraian difailkan, pemohon hendaklah merujuk masalah perkahwinannya ke tribunal perkahwinan di Jabtan Pendaftaran Negara yang berdekatan dengan tempat tinggal mereka atau berdekatan dengan tempat tinggal terakhir mereka. Sekiranya pihak tribunal gagal untuk menyelesaikan pertikaian tersebut, suatu sijil akan dikeluarkan untuk membolehkan mana-mana pihak memfailkan permohonan perceraian di mahkamah. Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian yang mana masalah perkahwinan tidak perlu dirujuk ke tribunal perkawinan iaitu apabila salah satu pihak kepada perkahwinan itu telah masuk Islam atau pasangan telah bersetuju secara bersama untuk perceraian.

(c)           Salah satu pihak boleh memohon untuk pengecualian daripada merujuk kes ke tribunal atas alasan yang berikut:

    (i)    Salah satu pihak telah ditinggakan oleh suami/isterinya dan tidak tahu di mana suami/isterinya berada; 
    (ii)    Salah satu pihak telah menetap di luar Negara dan berkemungkinan tidak akan balik ke Malaysia dalam tempoh 6 bulan selepas tarikh permohonan perceraian difailkan;
    (iii)    Salah satu pihak telah dipanggil ke hadapan tribunal perkahwinan tetapi gagal/enggan berbuat demikian;
    (iv)    Salah satu pihak dipenjarakan selama tempoh lima tahun atau lebih;
    (v)    Salah satu pihak mendakwa pihak yang satu lagi mengalami sakit jiwa yang tidak dapat dirawat;
    (vi)    Mahkamah berpuas hati bahawa terdapat hal keadaan yang terkecuali yang menyebabkan rujukkan kepada suatu badan pendamai tidak wajar.

 Kategori perceraian

 Terdapat beberapa kategori penceraian yang boleh difailkan di Mahkamah oleh mana-mana pihak menurut Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976. Kategori perceraian adalah seperti yang berikut:

(a)         Pembubaran perkahwinan kerana salah satu pihak memeluk Islam di bawah seksyen 51;

(b)         Pembubaran perkahwinan dengan persetujuan bersama di bawah seksyen 52 ;

(c)         Pembubaran perkahwinan atas alasan pecah belah yang tidak dapat dipulihkan di bawah seksyen 54;

Pembubaran perkahwinan kerana salah satu pihak memeluk Islam di bawah seksyen 51;

Apabila salah satu pihak kepada perkahwinan sama ada suami atau isteri telah memeluk agama Islam, pihak yang satu lagi sama ada suami atau isteri yang tidak memeluk agama Islam boleh membuat permohonan perceraian. Permohonan perceraian ini boleh difailkan oleh mana-mana pihak yang tidak memeluk agama Islam hanya selepas tiga bulan pihak yang satu lagi memeluk agama Islam.

Pembubaran perkahwinan dengan persetujuan bersama di bawah seksyen 52

Permohonan perceraian bersama boleh difailkan sekiranya:

    (i)        Kedua-dua pihak dengan rela hati tanpa paksaan bersetuju untuk bercerai;
    (ii)        Terdapat peruntukan sewajarnya telah dibuat untuk isteri dan perkiraan mengenai penjagaan anak sekiranya ada;
    (iii)        Selepas dua tahun perkahwinan;

 Pembubaran perkahwinan atas alasan pecah belah yang tidak dapat dipulihkan di bawah seksyen 54

          Salah satu pihak kepada sesuatu perkahwinan boleh membuat permohonan perceraian atas alasan bahawa  perkahwinan itu telah pecah belah dan tidak dapat dipulihkan.

          Mahkamah dalam mendengar permohonan perceraian perlu memastikan fakta-fakta yang menyebabkan kepecah-belahan perkahwinan dengan mempertimbangkan perkara yang berikut:

                (i)        Bahawa salah satu pihak telah melakukan zina dan satu pihak yang lain tidak tahan untuk tinggal bersama;

               (ii)        Bahawa salah satu pihak berkelakuan secara yang menyebabkan pihak yang satu lagi  tidak boleh dijangka dengan munasabah akan dapat tinggal bersama;

              (iii)        Salah satu pihak telah meninggalkan satu pihak yang lain selama tempoh sekurang-kurangnya dua tahun sebelum permohonan perceraian dibuat;

              (iv)        Pihak-pihak kepada perkahwinan telah tinggal berasingan selama tempoh yang berterusan sekurang-kurangnya dua tahun sebelum permohonan perceraian dibuat.   

 Dokumen yang diperlukan untuk permohonan perceraian

Terdapat beberapa dokumen yang diperlukan untuk difailkan bersama-sama dengan permohonan perceraian. Dokumen-dokumen yang diperlukan adalah seperti yang berikut:

(a)    Salinan sijil perkahwinan atau lain-lain dokumen yang membuktikan perkahwinan;

(b)    Salinan Sijil Kelahiran anak-anak hasil daripada perkongsian perkahwinan (jika ada);

(c)    Sijil Tribunal Perkahwinan.

 Kesan perceraian

Kesan utama selepas penceraian ialah:

(a)         Kedua-dua pihak boleh berkahwin dengan pihak yang lain;

(b)         Hak-hak pihak ditentukan oleh Mahkamah.

About these ads

133 thoughts on “PERCERAIAN DI BAWAH UNDANG-UNDANG SIVIL

  1. Awal tahun 2010 sya telah pun memfailkan penceraian di mahkamah tinggi. Yang problemnya sekarang msa sy N x-husbd di panggil naik mahkamah, my x-husbd x hadir. Bukan skali tapi empat kali. My peguam sudah banyak kali selayangkan surat untuk peringatan supaya hadir. sekarang my kes tergantung mcm tu sja lah. Sya mahu kes ini dilakukan secepat mungkin. apa harus sy buat ???

  2. Salam….

    Bagaimanakah dan dimanakah perlu dihubungi utk mendapatkan maklumat dan inrormasi tentang hak penjagaan anak dan prosedur yang diperlukan untuk proses tersebut

    • Sekretariat Pembelaan dan Pemerkasaan Wanita Islam (SENADA) KPWKM ada menerima aduan puan. Sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang dapatlah sekiranya merujuk terus kepada Pegawai Syariah SENADA di talian 03-26930095 sambungan 4134 atau melalui email afif_kpwkm.gov.my. sekian.

  3. salam, Saya ingin tahu adakan alasan saya kukuh utk dijadikan kes tuntutan cerai? Please advise me. Saya berkahwin selama17thn bahagia hanya 5thn kemudian suami berubah perangai, pada mulanya segala2 nya saya tanggung apa saja yg kena mengena dgn anak, semua bill rumah lepas beberapa thn kami bergaduh lepas tu janji nak berubah, ok dia bayar yurang persekolahan anak, tuition anak , duit makan untuk rumah tidak mencukupi tapi bill and belanja anak atau makan minum anak kadang2 masih lagi saya. Lepas tu saya dapati dia mempunyai hubungan di manila sudah dia akui, Dia telah pun memohon maaf tapi hati saya masih tertanya2 kenapa? sekarang dia kata nak berkahwin pulak, I minta dia mengeluarkan alasan utk dia berkahwin. Dia kata saya adalah perfect utk dia tapi kerana cinta dia ingin berkahwin jugak. Saya mengeluarkan alasan2 dia tidak mampu, dr segi nafkah batin, wang ringgit, makan minum kami. Saya sangat sedih atas perbuatan ni sehingga mengganggu kehidupan saya yang selalu dijadikan saya sebagai modal of person. Seseorang yg bermaruah tinggi dan kini saya kelihatan spt tidak bermaruah kekalangan keluarganya kerana suami ingin berkahwin lagi. ingin cerita lebih lanjut kalau diberi kesempatan utk bercerita. Bantu lah saya demi maruah saya sebagai the Perfect woman in the eye of every human who is looking at me.

  4. Hi, terima kasih dengan info yang diberikan. Disini saya mempunyai beberapa soalan seperti berikut :-

    (1) Caj banyaran yang akan dikenakan oleh pihak makamah dalam proses
    memohon penceraian.

    (2) Dimana & bagaimanakah saya dapat membuat tuntutan terhadap suami yg
    tdak menentu memberi nafkah kepada anak-anak? Beliau memberi alasan
    financial tdk stabil. Adakalanya beliau hanya membeli brg2 sperti susu, beras
    dan biskut kpd anak2 apabila beliau dtg melawat anak2 (yg mana sy tafsirkan
    urang drpd RM100). Untuk makluman, kami telah berpisah dan tidak tggal
    bersama. Ini secara langsung menggugat kewangan saya sendiri dimana saya
    terpaksa menggunakan gaji sendiri untuk membayar segala perbelanjaan
    anak-anak biar dari segi fi untuk mengaji org menjaga anak mahupun
    duit belanja persekolahan ana, yuran dan sebagainya. Ini membebankan saya
    dan telah menyusahkan saya kerana terpaksa menangguhkan beberapa
    pembayaran seperti bil utiliti, kereta, personal loan dan sebagainya. Bolehkah
    saya menuntut perbelanjaan yang lalu selama beliau tidak memberi
    perbelanjaan yg sepatutnya?

    (3) Jika suami saya membawa keluar dan membawa isteri orang lain ke kampung
    -nya untuk menghadiri majlis harijadi, (malah dihadapan org tuanya dan
    keluarganya (saya tidak dijemput bersama ketika itu, beliau hanya
    membawa anak) apakah hukumnya dari segi soal undang-undang makamah
    sivil? Beliau juga telah menguggut anak saya supaya tdk mendedahkan atau
    menceritakan hal ini kpd saya. Malah mertua pulak langsung buat tidak
    mengambil berat tentang soal ni apa lagi untuk menasihati.

    Segala nasihat tuan/puan adalah diharapkan.
    Terima kasih.

    • Salam puan,

      Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang dapatlah ataupun terus merujuk kepada Pegawai Syariah SENADA di talian 03-8323 1000 sambungan 1713 atau melalui email afif_kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Sekian

  5. asalamulaikum…saya sekarang buntu..awal tahun 2011 saya telah memfailkan perceraian saya melalui seorang peguam..kes itu berlanjutan lama hingga tahun ini (2012)..untuk pengetahuan, dulu saya telah berkahwin di bawah undang-undang kristian…saya telah mengambil keputusan memeluk agama islam pada bulan jun 2011…bila suami saya mengetahui dia keberatan untuk memberi bekerjasama…kes saya harus di rujuk kepada siapa?mahkamah syariah atau mahkamah sivil….saya ada 6 orang anak berumur antara 9-25 tahun yang masih menganut agama kristian….semua di bawah jagaan saya dan ibubapa saya…

    • Waalaikumussalam puan,
      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.
      Kami telahpun menerima aduan puan dan sedang meneliti masalah ini. Diharap puan dapat meninggalkan nombor telefon suapaya memudahkan pihak kami untuk menghubungi puan bagi membincangkan perkara ini dengan lebih lanjut melalui pegawai yang bertanggungjawab.

  6. Asalamualaikum,
    Terima kasih atas respons dari pihak tuan.Saya boleh di hubungi melalui nombor ini 013-8092018.
    Saya amat berharap agar kes saya ini selesai secepat mungkin.

    Terima kasih.

  7. puan,
    saya telah berkahwin selama hampir 4 tahun dan dikurniakan 2 anak.masalah yang saya hadapi sekarang,saya ingin memohon penceraian terhadap suami kerana beberapa masalah berikut;
    (1)suami tidak memberi nafkah secukupnya kepada saya.dia tidak memberi wang utuk kegunaan saya dan anak-anak dan hanya membeli barang keperluan harian yang agak terhad.
    (2)suami juga merupakan penagih dadah dan jikalau kehabisan dadah,anak akan menjadi mangsa pukul untuk melepaskn geram.
    (3)saya ada minta cerai daripada suami,tetapi dia mengugut akan mengambil anak daripada saya selain meminta saya untuk membayar semua wang yang telah dia gunakan untuk menyara saya dan anak-anak selama 4 tahun.
    Apakah yang harus saya lakukan dengan masalah ini?adakah dia berhak mendapatkan hak penjagaan anan-anak dan melarang saya daripada berjumpa dengan mereka?

    • Salam puan,
      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.
      Kami telahpun menerima aduan puan dan sedang meneliti masalah ini. Diharap puan dapat meninggalkan nombor telefon supaya memudahkan pihak kami untuk menghubungi puan bagi membincangkan perkara ini dengan lebih lanjut ataupun puan boleh terus menghubungi pegawai yang bertanggungjawab iaitu Pegawai Syariah SENADA di talian 03-8323 1000 sambungan 1713 atau melalui email afif_kpwkm.gov.my

      Terima Kasih.

  8. hi, saya hendak meminta bantuan nasihat,dimana abang saya baru berkahwin dan usia perkahwinannya hanya satubulan tetapi pasangannya telah meninggalkan abang saya dan tinggal bersama ibubapanya, abang saya memberitahu kami bahawa isterinya mengadakan hubungan dengan lelaki lain semenjak sebelum perkahwinan mereka berlaku. apakah perlu kami lakukan

    • Salam puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang dapatlah ataupun terus merujuk kepada Pegawai Syariah SENADA di talian 03-8323 1000 sambungan 1713 atau melalui email afif_kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Sekian

  9. Salam,

    Saya bukan islam. ingin tanya…baru setahun daftar kahwin tapi belum kahwin ikut upacara agama. Kalau kami rela hati ingin berpisah ataupun bercerai. Ia ambil beberapa lama untuk mendapat pengesahan penceraian yang sah.

    sekian.

    • Salam Sejahtera…
      Terima kasih kerana menghubungi SENADA. SENADA telah meneliti persoalan yang puan ajukan dan SENADA mengambil maklum bahawa puan dan suami telah bersetuju untuk bercerai dan perkahwinan puan dan suami baru setahun didaftarkan.
      Untuk makluman puan, di Malaysia semua perceraian yang melibatkan orang bukan Islam hendaklah dilakukan mengikut peruntukan di bawah Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976. Di bawah Akta ini, permohanan perceraian bersama boleh difailkan sekiranya-
      (a) Kedua-kedua pihak dengan rela hati tanpa paksaan bersetuju untuk bercerai;
      (b) Terdapat peruntukan sewajarnya telah dibuat oleh isteri dan perkiraan mengenai penjagaan anak sekiranya ada; dan
      (c) Selepas tamat tempoh dua tahun perkahwinan melainkan jika terdapat permohanan kepada Hakim untuk menyerahkan permohonan perceraian dalam tempoh tertentu dan atas alasan yang tertentu.
      Dalam permohonan perceraian bersama, kedua-dua pihak mesti menandatangani dokumen permohonan tersebut.
      Untuk keterangan lanjut mengenai proses permohanan atau tempoh masa yang diperlukan untuk mendapatkan pengesahan perceraian, SENADA mencadangkan supaya puan merujuk permasalahan puan ke mana-mana cawangan Jabatan Bantuan Guaman yang berdekatan atau Ibu Pejabat Jabatan Bantuan Guaman.
      Sekian.

      Puan Robiah Binti Manap
      Pegawai Undang-undang
      03-83231000 Ex : 1717

  10. Assalam,
    boleh Puan jelaskan perbezaan antara perceraian, perpisahan kehakiman dan pembatalan perkahwinan bagi orang bukan Islam di Malaysia?

    • Salam puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang ataupun terus merujuk kepada Pegawai yang berkenaan, Tuan Hafisol di talian 03-8323 1000 sambungan 1712 atau melalui email hafisol@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes ataupun perkara yang menimbulkan kemusykilan terhadap puan dapat diterangkan dengan lebih jelas.

      Sekian

  11. Salam,

    Saya telah berkahwin selama 13 tahun dan hanya register dari segi undang-undang 3 tahun lalu. Suami saya sejak 1 tahun berkelakuan aneh. Dia pergi ke Myanmar tahun lalu & sejak dia balik dari sana, dia selalu bergaduh dengan saya. Dia kurang beri perhatian kepada saya & anak-anak saya. Saya pernah melihat penyata ocs digi dimana dia membuat panggilan ke Myanmar. Bila saya menyoalnya dia jadi marah. Simpanan duit dia dari RM12 ribu kini tinggal RM2 ribu sahaja. Bila saya menyoal, dia marah & dia tidak akan menjawab call saya selama berminggu-minggu. Suami saya berkerja di Singapura. Sejak 2 hari ni dia ugut nak ceraikan saya atas alasan saya sangsi dia. Tuan/Puan, boleh ke dia menceraikan saya atas alasan ini. sekiranya saya diceraikan, bagaimana dengan anak-anak saya? nafkah untuk anak-anak saya bagaimana? saya bekerja sebagai kerani & gaji saya hanya RM850 & saya memberi RM450 kepada suami saya atas permintaan dia. Tolong beri tunjuk ajar apa yang perlu dibuat oleh saya. terima kasih.

    • Salam puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang dapatlah ataupun terus merujuk kepada Pegawai Syariah SENADA di talian 03-8323 1000 sambungan 1713 atau melalui email afif_kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

  12. salam puan,
    saya ingin mengetahui perbezaan diantara penceraian, perpisahan kehakiman dan pembatalan perkahwinan bagi orang bukan islam.

    • Salam puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang ataupun terus merujuk kepada Pegawai Syariah Encik ‘Afif Sofiuddin di talian 03-8323 1000 sambungan 1713 atau melalui email afif@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes ataupun perkara yang menimbulkan kemusykilan terhadap puan dapat diterangkan dengan lebih jelas.

      Terima Kasih

  13. Salam,
    Nama saya Helen dan berasal dari miri, sarawak. saya mendirikan rumahtangga pada awal tahun 2007. pada awal tahun 2009, saya sudahkan berpisah dengan suami saya atas sebab sebab tertentu. dan kami masih lagi hidup berasingan sampai ke hari ini. kami mempunyai seorang anak yang berumur 3 tahun 6 bulan lebih. kami berpisah sejak umur anak kami berusia 3 bulan lebih dan anak kami di dalam jagaan saya sampai lah ke hari ini. suami saya tidak pernah pun menghubungi saya dan bertanyakan kabar anak kami.
    saya nak tanya, dalam situasi saya ini, adakah lebih mudah untuk saya membuat proses penceraian saya?
    -013 8826015-

    • Salam,
      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. kami telah merujuk masalah puan kepada pegawai yang berkenaan iaitu Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban. Pihak kami akan menghubungi puan dalam masa yang terdekat bagi mengetahui fakta kes ataupun perkara yang menimbulkan kemusykilan terhadap puan dapat diterangkan dengan lebih jelas atau puan boleh menghubungi pegawai yang berkenaan di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazz_nadia@yahoo.com

      Terima Kasih

  14. Saya LILY telah berkahwin selama 7 tahun dan mempunyai anak 3 orang dan anak saya yang pertama merupakan special child iatu “Austistic”. Suami saya tidak mengendahkan saya dan anak-anak saya tanpa memberi sebarang duit perbelanjaan. Saya kini menetap di rumah ibu bapa saya dan segala perbelanjaan pendidikan anak-anak , makan, minum dan pengangkutan, perbelanjaan anak-anak yang lain ditanggung oleh saya sendiri. Suami saya kini bekerja di Singapore dan menetap di Johor Bahru juga merupakan seorang yang panas baran selalu marah saya dengan kata-kata yang kesat , memangki saya , membuli saya dan pernah menampar saya selama beberapa kali jikalau saya meminta duit perbelanjaan.Dia tidak mengendahkan kami malah sentiasa ikut cakap ibu dan masih membiayai perbelanjaan ibu bapanya dengan menghantar wang perbelanjaan RM1000 kepada ibu bapanya. dua minggu yang lepas apabila saya memanggil dan meminta duit perbelanjaan anak-anak saya dia telah naik marah lalu memanggil ibunya lalu mengadu kepada ibunya. Kemudian suami memanggil saya melalui telefon dan memarahi saya dengan kata-kata yang kesat dan menggelar saya sebagai pelacur, menjerit dengan suara yang kuat. Dia juga telah memarahi ibu saya dengan kata-kata yang kotor. ibu dia juga telah memanggil saya dan memarahi saya dengan kata-kata yang tidak senonoh. Apabila saya bergaduh dengan ibunya menuntut keadilan dia telah membuat laporan polis ke atas saya dengan memberi laporan yang palsu. saya telah di panggil untuk memberi statement dan pegawai polis sendiri memahami keadaan saya yang sebenar.Suami saya dan mak mertua saya adalah orang yang tidak ada budi kerana ibu bapa sayalah yang membantu saya selama ini untuk membesarkan anak-anak saya sejak lahir lagi. Bapa saya yang sudah tua yang menghantar dan mengambil anak-anak saya ke sekolah kerana saya merupakan seorang guru memang tidak ada masa untuk menjaga anak-anak saya. Keluarga saya merupakan keluarga yang miskin kerana bapa saya tidak boleh pergi ke kerja kerana terpaksa membantu saya menguruskan anak-anak saya terpaksa anak special saya. Saya sudah tidak larat dengan perangai suami saya dan keluarganya dan sudah membuat keputusan berpisah dengannya. Saya akan kerja siang dan malam untuk membesarkan anak-anak saya dan membantu keluarga saya yang membantu saya dalam segala-galanya.Saya memerlukan nasihat yang selanjutnya untuk menuntut keadilan . Saya telah ditipu dan dihampakan oleh suami saya dan ibu mertua saya.

    • Salam puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan nombor telefon atau puan boleh menghubungi SENADA dengan terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazz_nadia@yahoo.com supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

  15. salam,
    1. saya beragama kristian, saya register jpn n church….kalau sy nak bercerai mana yg i perlu pergi?
    2. sy ada baca artikel bahawa dah kahwin 2 tahun baru boleh bercerai, kami kahwin jpn pada bulan 3 kalau tak silap sy…..than kahwin d gereja pada 28.05.2011…..kami dah tak serasi n dah tak sefahaman dan saya dah tak boleh tinggal dgn dia……bila sy jumpa dia kami seperti org asing ( No Feeling )…….kami dah tak jumpa n buat hal masing2 dah masuk 2 bulan…..sekarang sy nak tuntut cerai……boleh kah sy tuntut cerai usia perkahwinan kami baru 1 tahun? sy memang dah tak boleh teruskan perkahwinan nie……hati dah tawar dah tak leh nak kembali dgn dia…….
    3. boleh kah pihak perempuan yg minta cerai? n berapa yuran yg perlu sy pakai kalau sy yg failkan cerai?
    4. kalau masa terdekat nie saya merancang nak ke singapore keje? saya perlu uruskan cerai sebelum sy jalan atau saya boleh pergi singapore keje nanti saya balik baru urus cerai boleh ke mcm 2?

    • Salam Puan Ally,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan nombor telefon atau puan boleh menghubungi SENADA dengan terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazz_nadia@yahoo.com supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

  16. hi sy baru kahwin 1thn,b4 kahwin sy ada hubungan dgn seorang wanita selama 9thn,hasil hubungan kami mendapat 2 org anak.soalan sy boleh tak sy bercerai dgn wife sy dan berkahwin dgn wanita tersebut atau sy boleh kahwin tanpa bercerai dgn persetujuan wife sy.

    • Salam tuan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon tuan meninggalkan nombor telefon atau tuan boleh menghubungi SENADA dengan terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazz_nadia@yahoo.com supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

  17. slm 1 malaysia’
    sy nak tahu adakah perkahwinan yg didaftarkan mengikut adat iban 1993, perlu bercerai mengikut Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 [Akta 164].

    • Salam puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang dapatlah ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazz_nadia@yahoo.com supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

    • Selamat Sejahtera.

      Puan Mama (na_boy06@yahoo.com),

      Sekretariat Pembelaan dan Pemerkasaan Wanita Islam (SENADA), Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KWPKM) (“Bahagian ini”) telah menerima emel Puan bertarikh 1 Mei 2012 yang memaklumkan kami tentang permasalahan yang dihadapi oleh Puan. Bahagian ini mengambil maklum perkara tersebut dan akan cuba membantu dan memberi penerangan seperti yang diperlukan.

      Merujuk kepada emel yang diterima, isu yang dikemukakan oleh Puan adalah sama ada perceraian bagi perkahwinan yang didaftarkan mengikut adat Iban 1993 perlu dilaksanakan mengikut Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 [Akta 164].

      Merujuk kepada isu tersebut, Bahagian ini telah membuat semakan terhadap Akta 164 yang memperuntukkan perkahwinan pasangan bukan Islam perlu didaftarkan di bawah Akta 164. Bahagian ini turut merujuk kepada Jabatan Bantuan Guaman Sarawak berhubung perkara ini dan bagi menjawab isu yang dikemukakan oleh puan, Bahagian ini berpandangan seperti berikut:

      a) Sekiranya perkahwinan yang didaftarkan mengikut Adat Iban 1993 tersebut turut didaftarkan di Jabatan Pendaftaran Negara seperti yang diperuntukkan di bawah Akta 164 maka sebarang perkara atau isu berkaitan perkahwinan dan perceraian adalah tertakluk kepada Akta 164 tersebut; dan

      b) Sekiranya perkahwinan yang didaftarkan mengikut Adat Iban 1993 tersebut tidak didaftarkan di Jabatan Pendaftaran Negara seperti yang diperuntukkan di bawah Akta 164 maka sebarang perkara atau isu berkaitan perkahwinan dan perceraian adalah tertakluk kepada Adat tersebut, kecuali hal-hal berkaitan maintenance.
      Sekian.

      SHAZREEN NADIA BINTI SAABAN
      Pegawai Undang-Undang (Sivil)
      Sekretariat Pembelaan & Pemerkasaan Wanita Islam (SENADA)
      Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat
      Aras 19, No. 55 Persiaran Perdana,
      62100 Putrajaya.

      03 8323 1717
      shazreen@kpwkm.gov.my

  18. Regards.. Saya bukan agama islam , but i really want to know either this reason is possible for me to get the divorces from him. Kindly advice pls..
    Hampir 1 1/2 tahun kami telah daftar perkhawinan tapi belum berkhawin ikut upacara agama. Suami paksa family sy utk adakan perkhawinan dgn secapat yg mungkin kerana dia sudah rasa yang saya menjauhkan diri dr dia. memang betul.. Saya sendiri yang tangguhkan perkhawinan kami ikut upacara atas sebab kesangsian suami terhadap diri saya selama 2 tahun ini! Dia tidak pernah berubah sikap dia sampai sekarang walaupun banyak kali sy bagi peluang utk dia. Tetapi sampai saat ini dia mesti kaitkan sy dgn lelaki lain dan maki hamun pasal kelakuan sy walaupun saya tidak buat apa-apa. Walaupun lewat 1 jam balik rumah dari office mesti dia akan maki sy yg memang membuatkan sy ambil tindakan yg bodoh. Hampir 2 kali I try to suicide tetapi tidak sanggup kerana parents sy yg tua & harapkan saya seorang sahaja. Sy tidak sanggup biarkan mereka begitu sahaja. Nowadays bukan setakat sy shj tetapi dia mula maki mengenai keluarga sy dgn saya sendiri. Saya memang dah tak tahan dengan perangai dia & membencikan diri dia. Sy telah cuba berdamai pisah dgn dia tetapi dia mengugut yg dia akan bunuh sy sekiranya sy cuba tinggalkan dia. Kini saya hanya ada dua penyelesaian utk diambil.. 1) Mendaftarkan penceraian 2) suicide.. Seriously i dont need him & live wth him..! Please do advice me

    • Salam puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat dapatlah ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazz_nadia@yahoo.com supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

  19. Salam Sejahtera,
    Im a non muslim woman would like to get futher details to file divorce..
    Im married for 4 yrs no kid…Seriously i cannot tolerate with my husband’s character..he’s hot temepered man n day by day his hot tempered attitude is getting worst..all these while i just kept quite because had a thought dont want to ruin this marriage life n im the only one married in my family so far i dont want to give tension and sadness to my parents but since everything is going beyond my level of passion its not worth for me to go thru this life with him as slave n getting scold every day and being treated so cheap…im crying everyday but nobody knows about… i want to get off frm this life i need a solutions..we bought house under joint name but now i dont want any single cent and property frm him im working and im earning i can live by myself but i need freedom to live my life as my wish…please guide me the procedure to file the divorce n the cost will involve.Thank you..

    • Salam puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat dapatlah ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

  20. slmt ptg..sya adlah seorg kristian.skrg sya ada failkan penceraian di mahkamah..hak anak telah suami sya ambik..
    1.)apakah hak yg sepatutnya saya dapat.
    2.)adakah saya perlu tetapkan syarat2x kpda suami sya dlam penjagaan anak.

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat dapatlah ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

    • selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat dapatlah ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

  21. salam puan !!!
    nama saya Mandy !! suami saya telah tinggalkan saya dan 2 anak lelaki saya pada tahun 07/12/2010 .. dia hilang diri selama setengah tahun,, saya telah tahu dia tinggalkan kita kerana seorang perempuan vietnam .. dan bila dia muncul pun tidak pulang ke sisi kita sampai sekarang … sekarang sudah lebih dari 1tahun dan 7bulan… dia tidak pernah bayar 1sen pun untuk keluarga dan anak anak saya .. sekarang saya masih tinggal di rumah orang tuanya kerana saya tidak mempunyai pendapatan yang tinggi untuk keluarga saya
    saya sudah hadir dan telah dapat Sijil Tribunal Perkahwinan..

    pertanyaan saya yalah perlukan saya tunggu 2tahun untuk cari penguam and apa saya perlu saya buat sekarang ??

    my hp no is 0166920707
    my email add: ccmun@ymail.com

    sekian

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera atau puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

  22. hi saya ingin perkenalkn diri sebgai mumy saja.saya telah berkhwin dgn hb saya slama 9thh punya 3 org anak.pmulaan pkhwinan kmi bhagia saja tpi bebrapa thn ni hb bt perangai sya berkrja suami jga tpi skrg hb tlh meninggalkn krjanya.mulanya sya tdk dpt trma ni smua tpi skrg skp suami mjadi2,ibubpa dn kelrganya jga mkin lma mkin myalahkn sya.suami sorg bks tntra tpi tlh bhnti sndri.dlu sya tgl dgn ma bpa sya tpi krna pjk rayu nya sya ikt hb hgga ke kg asalnya.dn bt pgthn phk tn /pn saya trpksa menanggung smua pblnjan rumh,anak2dan smua hal.dn bt pgthn kalian dlu saya tgl dgn mentua tpi saya ambil kptsn untk berpindah krna tdk thn dgn cara hdp mereka krna sya kristian SDA bgtu jga hb ,cma kelrga suami adalah kristian RC ..hb seorg yg memtngkn kelrganya dn ibubpanya shgga kmi dabaikn hgga ke saat ini hb jarg blik rumah krna tgl dgn mabpa nya ,sya pernh menashti tpi tdk di indakn malahn saya dianggp cmbru pd kdn ini..malahn ibubpa dn adk pmpuannya mgatakn saya ni menyusahkn mrka smua gara2 saya mberitahu mrka masala saya..terlalu byk yg saya nk kgsikn tpi tk terkata..yg mykitkn sya bru2 ni hb blik ke rumah dn mmeriksa smua hf dan kmpter sya dn menuduh saya curg ,kini hb saya mahu mfailkn pecerain d mahkmah..tnpa sijil khwin maupun sijil lain.ini krna dia sndri plg ke rmh mabpanya.dgn sms dn telfn saja hb ugt saya.jdi sekrg saya nk tnya bgaimna proses pecerain blku tnpa apa2 dokumen dperlukn ..kmi khwin di jpn dn mahkamh..

    • Salam sejahtera Puan Angela

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog SENADA. Setelah membaca masalah puan, mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami untuk menghubungi puan bagi membincangkan masalah puan dengan lebih lanjut. Ataupun, puan boleh menghubungi terus pegawai yang bertanggungjawab iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

  23. Saya beragama kristian dan kini bgelar duda…saya telah bcerai hampir setahun…wlaupun saya telah bcerai sah dsisi undang2..namun,mjadi masalah buat saya adalah perkahwinan gereja…apa yg saya dpt tahu mgenainya,perkahwinan gereja tidak boleh diceraikan…keadaan ini benar2 mdtgkan masalah buat diri saya…saya benar2 kbinggungan utk mbatalkan perkahwinan saya yg tdahulu…saya mdptkan sbarang rujukan agar dpt myelesaikan masalah ini….utk mghubungi saya…0198980819…

    • Selamat Pagi Encik Andrew

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog SENADA. Pihak kami akan sedaya upaya membantu En Andrew dalam menyelesaikan masalah ini.
      Pegawai yang bertanggungjawab iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban selaku pegawai undang-undang di SENADA akan menghubungi anda dalam masa yang terdekat ini
      bagi mendapatkan maklumat dengan lebih jelas.

  24. saya dina.saya beragama kristian.saya berusaha menyelamatkan rumahtangga saya dengan berbaik-baik memujuk suami saya dan termasukla kami minta keunseling dengan pastor gereja.tetapi suami bertekad juga tidak mendengar saya.bahkan dia mahu ambil keputusan untuk mahu berkahwin juga.jika dia kahwin dengan perempuan lain dan dia tidak mahu ceraikan saya,tetapi saya mahu menuntut cerai.adakah saya dan anak-anak saya dapat menuntut harta suami saya.sebab waktu rumahtangga saya masih ok,hampir semua harta kami berdua suami isteri yang berusaha mendapatkan bukan dia yang sseorang yang mencari harta tetapi kami berdua.bagaimana dengan dengan kes ini…..?boleh tolong…o145725097.

    • Salam Sejahtera Puan Dina,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di laman blog SENADA. PiHAK SENADA akan sedaya upaya membantu puan untuk menyelesaikan masalah ini.
      Dalam masalah ini, puan akan dirujuk kepada pegawai undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban. Beliau akan menghubungi puan dalam masa yang terdekat ini bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas supaya dapat membantu pihak puan.

  25. salam, Saya ingin tahu adakan alasan saya kukuh utk dijadikan kes tuntutan cerai? Saya berkahwin baru 2thn tak pernah bahagia sejak khawin, suami kaki botol, kalau boleh hari hari nak arak, gaduh dengan emak, semua bill emak dia yang bayar boleh di katakan hampir setiap hari kami bergaduh, saya pernah minta dia tapi dia tak nak. janji nak berubah, duit makan untuk rumah tidak mencukupi tapi bill and belanja masih lagi emak dia.

    • Salam Sejahtera Puan Dina,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di laman blog SENADA. PiHAK SENADA akan sedaya upaya membantu puan untuk menyelesaikan masalah ini.
      Dalam masalah ini, puan akan dirujuk kepada pegawai undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban. Beliau akan menghubungi puan dalam masa yang terdekat ini bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas supaya dapat membantu pihak puan. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami untuk menghubungi puan ataupun puan boleh menghubungi pegawai yang bertugas iaitu pegawai undang-undang kami di talian 03-83231000 smbg 1717 ataupun melalui email shazreen@kpwkm.gov.my

  26. klu baru berkahwin dua bulan tapi nk bcerai mcm mane….suami ade perempuan lain rupa2 nya selama ni..saye rase tertipu..die x pernah nk berubah walaupun dh diberi peluang bkali2…saye dh x blh nk teruskan khdupan bsma nya & tlalu benci melihat muka nya..

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat dapatlah ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

  27. nama saya malar, sy ingin bertanya tentang proses penceraian, saya ingin bercerai dgn husban sy,tapi dia tak mahu ceraikan sy, sy nak tahu cara cara utk membuat penceraian ini serta kos kos melibatkan proses ini, saya sudah 9 thn kahwin dan ada seorang anak perempuan berusia 3 setengah tahun, suami saya seorg yang malas berkerja dan kaki botol,

    • Salam Sejahtera Puan Malar,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di laman blog SENADA. PiHAK SENADA akan sedaya upaya membantu puan untuk menyelesaikan masalah ini.
      Dalam masalah ini, puan akan dirujuk kepada pegawai undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban. Beliau akan menghubungi puan dalam masa yang terdekat ini bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas supaya dapat membantu pihak puan. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami untuk menghubungi puan ataupun puan boleh menghubungi pegawai yang bertugas iaitu pegawai undang-undang kami di talian 03-83231000 smbg 1717 ataupun melalui email shazreen@kpwkm.gov.my

  28. hi..saya syasya..saya beragam kristian dan sudah berkahwin…saya mempunyai teman lelaki beragama islam sekarang, memandangkan sudah setahun saya tidak tgl serumah dengan suami..kerana masalah rumah tangga. dan sekarang saya ingin berkahwin dengan teman lelaki saya yg beragama islam..apakah yg sy perlu lakukan? bercerai dgn suami saya dan mengahwini teman lelaki sy..masalahnya… saya x pasti suami saya akan setuju menceraikan saya,, saya berkahwin dahulu melalui adat peghulu ( adat iban) jadi macam mana cara yang sesuai?

    • Salam Sejahtera Puan Syasya,

      Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog SENADA. PiHAK SENADA akan sedaya upaya membantu puan untuk menyelesaikan masalah ini.
      Dalam masalah ini, puan akan dirujuk kepada pegawai undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban. Beliau akan menghubungi puan dalam masa yang terdekat ini bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas supaya dapat membantu pihak puan. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami untuk menghubungi puan ataupun puan boleh menghubungi pegawai yang bertugas iaitu pegawai undang-undang kami di talian 03-83231000 smbg 1717 ataupun melalui email shazreen@kpwkm.gov.my

      Terima kasih.

    • Selamat Sejahtera.

      Puan Syasya (natasyaacut@yahoo.com / NATASYAACUT@YAHOO.COM ),

      Sekretariat Pembelaan dan Pemerkasaan Wanita Islam (SENADA), Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KWPKM) (“Bahagian ini”) telah menerima emel puan bertarikh 6 September 2012 melalui blog bertarikh 11 September 2012 yang memaklumkan kami tentang permasalahan yang dihadapi oleh Puan. Bahagian ini mengambil maklum perkara tersebut dan akan cuba membantu dan mengenalpasti isu-isu yang berbangkit serta langkah-langkah selanjutnya yang boleh Puan ambil dalam menangani masalah tersebut melalui emel jawapan ini.

      Merujuk kepada emel yang diterima, isu yang dibangkitkan oleh Puan adalah sama ada perkahwinan Puan boleh dibubarkan, atau sama ada Puan boleh memfailkan petisyen untuk bercerai. Bahagian ini turut ingin menarik perhatian puan kepada isu berkenaan pertukaran agama sekiranya puan berniat untuk berkahwin dengan teman lelaki yang beragama Islam.

      Untuk menjawab permasalahan yang dihadapi oleh Puan, Bahagian ini terlebih dahulu ingin menjawab isu penting yang berbangkit daripada emel Puan iaitu sama ada perkahwinan Puan dilaksanakan dan didaftarkan menurut peruntukan di bawah Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 [Akta 164] atau perkahwinan tersebut didaftarkan menurut undang-undang tempatan (adat) sahaja memandangkan tiada maklumat berkenaan pendaftaran perkahwinan seperti yang dikehendaki oleh Jabatan Pendaftaran Negara. Dalam hal ini, ulasan Bahagian ini akan terbahagi kepada dua seperti berikut:

      1) proses perceraian yang perlu dilalui sekiranya perkahwinan didaftarkan mengikut peruntukan Akta 164; dan

      2) proses perceraian sekiranya perkahwinan tidak didaftarkan mengikut peruntukan Akta 164 sebaliknya hanya didaftarkan berdasarkan adat atau undang-undang tempatan.

      Isu 1) Proses Perceraian Yang Perlu Dilalui Sekiranya Perkahwinan Didaftarkan Mengikut Peruntukan Akta 164

      Untuk makluman Puan, di Malaysia perkara yang melibatkan perkahwinan dan penceraian orang bukan Islam adalah tertakluk di bawah Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 [Akta 164]. Merujuk kepada isu di atas, Puan tidak memaklumkan sama ada perkahwinan puan telah didaftarkan di bawah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Dengan menganggap bahawa perkahwinan Puan didaftarkan di JPN, Bahagian ini telah merujuk Akta 164 dan berpandangan perceraian antara pasangan boleh dilakukan secara persetujuan bersama. Seksyen 52 Akta 164 memperuntukkan permohonan perceraian bersama boleh difailkan sekiranya -
      a) Kedua-kedua pihak dengan rela hati tanpa paksaan bersetuju untuk bercerai;
      b) Terdapat peruntukan sewajarnya telah dibuat oleh isteri dan perkiraan mengenai penjagaan anak sekiranya ada; dan
      c) Selepas tamat tempoh dua tahun perkahwinan melainkan jika terdapat permohonan kepada Hakim untuk menyerahkan permohonan perceraian dalam tempoh tertentu dan atas alasan yang tertentu.

      Dalam permohonan perceraian bersama, kedua-dua pihak mesti menandatangani dokumen permohonan tersebut. Berdasarkan peruntukan ini, puan dan suami puan boleh memfailkan perceraian secara bersama (mutual consent) tertakluk kepada usia perkahwinan mestilah sekurang-kurangnya 2 tahun.

      Selanjutnya, seksyen 53 dan seksyen 54 Akta 164 turut memberi hak kepada isteri untuk memfailkan petisyen perceraian sekiranya syarat-syarat yang termaktub dipenuhi, antaranya jika suami bertindak meninggalkan isteri untuk suatu tempoh secara berterusan sekurang-kurangnya 2 tahun sebelum petisyen dikemukakan atau sekiranya pasangan yang berkahwin itu telah hidup secara berasingan sekurang-kurangnya 2 tahun sebelum petisyen dikemukakan. Dalam hal ini, Bahagian ini berpandangan syarat-syarat seperti dinyatakan di dalam seksyen-seksyen tersebut boleh digunapakai sekiranya Puan berniat untuk mengemukakan petisyen perceraian sendiri.

      Isu 2) Proses Perceraian Yang Perlu Dilalui Sekiranya Perkahwinan Tidak Didaftarkan Mengikut Peruntukan Akta 164 sebaliknya hanya didaftarkan berdasarkan adat atau undang-undang tempatan.

      Merujuk kepada isu di atas, Bahagian ini telah membuat semakan terhadap Akta 164 yang memperuntukkan perkahwinan pasangan bukan Islam perlu didaftarkan di bawah Akta 164. Bahagian ini turut merujuk kepada Jabatan Bantuan Guaman Sarawak berhubung perkara ini dan berpandangan sekiranya perkahwinan yang didaftarkan mengikut Adat Iban 1993 tersebut tidak didaftarkan di Jabatan Pendaftaran Negara seperti yang diperuntukkan di bawah Akta 164 maka sebarang perkara atau isu berkaitan perkahwinan dan perceraian adalah tertakluk kepada Adat tersebut, kecuali hal-hal berkaitan maintenance.

      Dalam hal ini, Puan perlu memastikan undang-undang mana yang terpakai sewaktu pendaftaran perkahwinan bagi memudahkan proses permohonan perceraian.

      Selanjutnya, Bahagian ini mengambil maklum niat puan untuk mengahwini teman lelaki puan yang beragama Islam. Dalam hal ini, Bahagian ini berpandangan isu yang timbul adalah berkenaan pertukaran agama puan bagi membolehkan sebarang ikatan perkahwinan dilaksanakan. Sebagaimana yang puan sedia maklum, perkahwinan antara pasangan yang salah satunya bukan beragama Islam boleh dilaksanakan tertakluk kepada pihak yang bukan beragama Islam tersebut perlu memeluk Islam terlebih dahulu. Dalam hal ini, Bahagian ini mengesyorkan agar puan merujuk kepada mana-mana Jabatan Agama Islam yang terdekat untuk mendapatkan keterangan lanjut dan bimbingan yang lebih mendalam berkenaan perkara ini.

      Walau bagaimanapun, Puan perlu menyelesaikan konflik rumahtangga puan bersama suami terlebih dahulu sebelum mengambil langkah selanjutnya berhubung isu dengan teman lelaki sekarang. Justeru, untuk keterangan lanjut mengenai proses permohonan perceraian serta kos yang terlibat, SENADA mencadangkan supaya puan merujuk permasalahan puan ke mana-mana cawangan Jabatan Bantuan Guaman yang berdekatan atau Ibu Pejabat Jabatan Bantuan Guaman.
      Sekian.

      SHAZREEN NADIA BINTI SAABAN
      Pegawai Undang-Undang
      Sekretariat Pembelaan & Pemerkasaan Wanita Islam (SENADA)
      Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat
      Aras 19, No. 55 Persiaran Perdana,
      62100 Putrajaya.

      03 8323 1717
      shazreen@kpwkm.gov.my

  29. saya sharon, daftar perkhawinan pada 19/08/2011. Khawin ikut agama sikh 02/6/2012. Pada 06/07/2012 saya telah tinggalkan rumah dia. Dia dah tipu saya. Kami tidak tidur bersama langsung. Sekarang i tinggal seorang. Takkan saya kena juga tunggu sampai 2 tahun untuk dapatkan cerai? Ada cara untuk bantu saya? Saya takut dia akan cari saya dan paksa saya tinggal dengan dia jika saya masih digelar isteri dia. Apa patut saya buat? Tq

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan atau puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

      Sekian

  30. Salam, boleh tak terangkan pasal perbezaan pembahagian harta bagi kaum melayu, cina & india? harap pihak SENADA dapat bantu masalah kekeliruan ini

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan atau puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Sekian Terima kasih

  31. hye shalom puan,
    nama sya beebee,sya beragama kristian Rc dan mempunyai 3 anak. .2 perempuan 1 lelaki..sya suda bkawin slama 7 tahun seiring dgn usia anak lelaki sya yg prtama. .kami hnya bkawin d Jpn sahaja(2005). .slama perkawinan sya dgn si suami ni. .kami kurang bahagia. .dimaklumkan si suami perokok dan kaki minum. .serta jg kurang waras. .pernah beberapa kali sudah sya ingin bercerai dgnnya. .berjumpa dgn ketua kampung beberapa kali jg. .sya mgadu yg si suami kurang memberikn prbelanjaan serta selalu membeli minuman sahaja(mantaku) tp diberikn kaunseling damai sahaja. .serta si suami ni pernah melakukn ksalahn trhadap adik perempuan sya yg ktika itu brumur 10thn dan adik perempuan sya tidak mgerti apa yg abg iparnya sudah lakukn pdnya. .pd umurnya 12thn adik perempuan sya mgatakn baru dia ingat siapa yg pernah menindih atas badannya(merogol) iaitu si suami ni yg suda menipu sya slama 2 thn bru diketahui. .pada musim tu sya menuntut cerai tp ibunya merayu setengah mati jgn bagi tggalkn anaknya. .disuruh memikir anak lelaki kami baru saja seorang(2007). .skali lg brjmpa dgn ktua kmpung. .asyik2 kaunseling damai sahaja. .si suami hanya angguk2 tanda faham. .tapi pd anak perempuan kami yg kedua pun perangainya masih saja begitu. .tidak berubah. .semakin ketagih minum. .malar prbelanjaan smakin kurang. .begitu jg tangannya smakin berani memukul menumbuk sya. .sya pulang ke rumah ibubapa sya dgn baju yg koyak dan berkaki ayam. .sandal sya terputus krna dia mgheret sya di atas jalan raya dan bibir sya jg koyak. .kepala sya jg bengkak musim tu krna ditariknya rambut sya dgn kuat. .anak perempuan sya musim tu brumur 9 bulan(2009). .sya tidak dapat mbwa nya bsma tika tu. .kerna keluarga si suami merampas anak perempuan sya dr sya. .sya smpai rumah ibubapa sya. .sya tidur dsna. .kebesokannya perkiraansya dan ibubapa hendak ke hospitalutk memeriksa dan selepas itu membuat laporan ke balai polis. .belum sempat melakukan demikian,ibu si suami skali lagi menjadi perayu buat anaknya myuruh pulang kembali bsama mrka. .makanya. .sya memberi lg peluang terakhir utk si suami utk berubah namun dgn khadirn baby ketiga kami ni. .langsung tiada perubahan. .malar smakin sangat teruk. .krna sejak sya pregnant hingga sekarang baby 4 month sudah pun tidak ada diberikan nafkah lagi. .sgala perbelanjaan sya n baby ditanggungi ibubapa sya dr awal lg. .sekali lagi makluman si suami ni di tanggungi ibunya berusia dlm lingkungan 60an manakala anaknya 40an suda. .dan sekarang jg menjadi kerisauan sya ialah anak perempuan sya yg kedua berumur 4thn sudah skrg menjadi mangsa seksual bapanya dan dia berada ditamgan bapanya sekarang. .bantulah sya. .tolonglah sya. .sya benar2 berharap situasi sya selesai sebaik mungkin iaitu sya ingin bercerai dgn si suami yg kurang normal seksnya. .pls bantulah sya. .lagi pun sya tidak berduit krna sya tidak bekerja. .

    di sini sya sertakan numbur hp sya 016 814 6887
    dan email sya lysanellachrelma@gmail.com
    thx Q ! !

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera dan puan akan dirujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my Pihak kami akan cuba mendapatkan maklumat dengan lebih terperinci supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas..

      Sekian

  32. Salam,

    saya punya kes ialah saya seorang mualaf yang dulu beragama kristian, sebelum memeluk islam saya dulu pernah berkahwin dan sudah bercerai, soalan nya ialah kini saya ingn berkahwin untuk kali kedua bersama pasangan islam ,adalah harus saya memerlukan Dekri Nisi Mutlak (dokumen perceraian yang dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi bagi pengesahan pembubaran sesuatu perkahwinan yang sah)

    Masalah saya , salinan ASAL atau salinan yang diakui sah oleh Mahkamah Tinggi berkenaan belum diserahkan kepada Bahagian Perkahwinan dan Perceraian, Ibu Pejabat JPNM, Putrajaya untuk pengemaskinian rekod dan status perkahwinan kerana tidak pernah dituntut.

    Adakah saya boleh berkahwin tanpa dokumen cerai itu?

    • Assalamualaikum Tuan/Puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera. Mohon Tuan/puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi Tuan/Puan ataupun Tuan/Puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Sekian Terima kasih

  33. salam sejahtera, saya nak tanya tentang masalah saya.dan saya harap segalanya dapat di permudahkan disini..saya telah berkahwin selama 12 tahun iaitu 2001 hingga 2012..mempunyai seorang anak usia 10 tahun,dan tinggal bersama keluarga suami..dan jarang sekali menziarahi keluarga sendiri di kampung,,kerana patuh dan taat kepada suami..suami saya berbangsa cina..dan saya sendiri bumiputra menetap di sarawak.sebelum saya berkahwin dengan suami saya..saya berminat dengan agama islam malah berniat untuk memeluk agama islam …dalam tempoh itu saya berkahwin dengan suami saya atas dasar suka sama suka,,kami berkahwin secara sivil di mahkamah sarawak..setelah berberapa tahun tempoh perkahwinan bermacam masalah mula timbul baik dari keluarga dia dan keluarga saya sendiri..fikiran saya kusut dan bercelaru sehingga saya menyesal akan perkahwinan ini dan ingin mencari ketenangan hidup..namun semangat dan niat di hati saya untuk memeluk islam tak pernah luntur sehingga ke hari ini..saya pernah berbincang dengan suami saya mengenai hal ini..tapi dia keberatan untuk menerima kenyataan saya malah dia memburuk-buruk kan pendirian saya dengan tuduhan yang menyakit kan hati saya.akhir sekali saya berbincang sekali lagi memohon untuk bercerai dengan suami saya .sebaliknya dia menyuruh saya pergi memohon sendiri penceraian itu di mahkamah sivil..sarawak..saya tertekan dengan perangai dia selama perkahwinan kami dia tak pernah sudi untuk mendengar masalah saya tiap kali saya mengadu..keluarga suami pon macam dah tak kisah dengan masalah ini…hanya saya makan hati berulam jantung tinggal di rumah suami saya..tambah lagi suami lebih kan keluarga dia dari saya sendiri..saya sudah berbicang sengan mertua saya mungkin kalau bercerai adalah cara penyelesaian yang terbaik untuk kedua-dua belah pihak..mertua saya hanya tersenyum sambil angkat dan berlalu bersahaja..saya betul tertekan semua adik beradik suami melihat saya seperti orang yang asing dalam rumah sendiri.. itu sahaja yang dapat saya kongsi kan bersama disini..saya harap penderitaan saya selama 10 tahunlebih ini dapat di selesaikan..saya tak tahu macam mana nak memohon penceraian untuk masalah saya ini..sekian terima kasih

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera dan puan akan dirujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my Pihak kami akan cuba mendapatkan maklumat dengan lebih terperinci supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Sekian

  34. Salam, nama saya indra Dan saya bukan orang Malaysia Dan saya telah berkawin dg orang malaysia pada 10-10-2008, sudah hampir 1 tahun suami saya tidak Mau menemui saya dan saya tidak di benarkan tinggal di rumahnya. Dan sekarang dia memfailkan perceraian secara tribunal perceraian, Dan sekarang baru sesi pertama saya menghadiri caunseling Dan saya tIdak Mau di ceraikan karena saya masih sayang suami saya. Tapi saya tengok dari suami saya dia memang sudah tidak Mau saya dan dia langsung tidak menoleh atau bertegur sapa dg saya .Kalau saya bersetuju Bercerai , apakah saya boleh menuntut hak saya seperti harta sepencarian . Selama saya berkawin uang Gaji saya di pegangnya Dan memberi uang belanja dg uang saya sendiri.

    • Selamat pagi puan,
      Terima kasih kerana sudi menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera. Dalam kes ini, puan akan dirujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Saaban dan beliau akan cuba membantu puan dalam menyelesaikan masalah ini. Pihak kami akan menghubungi puan dalam masa yang terdekat bagi mendapatkan maklumat dan fakta yang lebih jelas.

      Sekian

  35. Salam,
    Sy seorang islam dan ingin berkahwin dgn seorang mualaf, tapi masalah nya mahkamah syariah tidak dapat menjalankan perkahwinan kami kerana teman sy masih belum bercerai dgn isteri nya (yang bukan islam) yg mana tidak bersedudukan selama 22..akan tetapi beliau telah menerima arahan dr pihak mahkamah untuk potongan nafkah melalui kaedah potong gaji yg telah dijalan selama 22 tahun, adakah beliau dikira dah bercerai atau pun belum?…bagaimana kami nak menjalankan perkahwinan secara sah, dan jika sy berkahwin dgn nya, adakah sy mempunyai hak yang penuh sebagai seorang isteri?? pls help

    • Assalamualaikum Puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi Puan ataupun puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Sekian, Terima kasih

  36. salam,
    saya telah mendirikan rumahtangga pada tahun 2008 dan telah dikurniakan seorang anak dan kini saya sedang sarat mengandung utk anak yg ke2.
    masalahnye sekarang, saya ingin menuntut cerai kerana tidak ada lagi persefahaman antara kami suami isteri. Saya tidak meletakkan kesalahan itu sepenuhnya kepada suami saya.sebagai manusia saya juga ada melakukan kesilapan.telah berkali2 kami cuba utk mempertahankan hubungan dan ikatan antara kami.tp malangnya tidak berhasil.disebabkan permasalahan ini, saya merasakan diri tidak terurus,dan saya kesiankan anak saya kadang kala menjadi tempat lepaskan kemarahan.saya inginkan perceraian agar nasib anak2 saya terbela dan mendapat kasih sayang yg sewajarnya.mungkin dengan cara perceraian ini perasaan antara kami tenang dan kembali boleh berfikir dengan waras.mohon penjelasan cari pihak puan agar proses ini dapat dipercepatakan.

    terima kasih.

    • Salam Sejahtera Puan,

      Terima kasih kerana puan sudi meninggalkan komen di blog SENADA. PiHAK SENADA akan sedaya upaya membantu puan untuk menyelesaikan masalah ini.
      Dalam masalah ini, puan akan dirujuk kepada pegawai undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban. Beliau akan menghubungi puan dalam masa yang terdekat ini bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas supaya dapat membantu pihak puan. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami untuk menghubungi puan ataupun puan boleh menghubungi pegawai yang bertugas iaitu pegawai undang-undang kami di talian 03-83231000 smbg 1717 ataupun melalui email shazreen@kpwkm.gov.my

      Terima kasih.

  37. Salam,
    Saya Lynn saya seorang kristian,saya bukan warga negara Malaysiya.Kami berkahwin di JPN pada 16Ogos 2005 dan mempunyai 2 orang anak lelaki.7 thn dan 5thn.Saya ingin bercerai dengan suami saya,kerana sudah tak ada keserasian lagi dan banyak masalah masalah lain yang menyebabkan kami tak ada perasaan satu sama lain.Saya sudah berusaha yang terbaik untuk mempertahankan rumah tangga kami,tapi tetap sama…kita tidak merasa bahgia.Saya rasa tersiksa setiap kali suami meminta “bersama” dengan saya.Bolehkah saya memohon untuk bercerai?dan bagaimana hak penjagaan anak?di sebabkan saya hanya pemegang passport sahaja apakah hak-hak yang saya dapat tuntut selepas perceraian?
    Mohon bantuan…Terimakasih.

    • Salam Sejahtera Puan,

      Terima kasih kerana puan sudi meninggalkan komen di blog SENADA. PiHAK SENADA akan sedaya upaya membantu puan untuk menyelesaikan masalah ini.
      Dalam kes ini, puan akan dirujuk kepada pegawai undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban. Beliau akan menghubungi puan dalam masa yang terdekat ini bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas supaya dapat membantu pihak puan. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami untuk menghubungi puan ataupun puan boleh menghubungi terus pegawai undang-undang SENADA di talian 03-83231000 smbg 1717 ataupun melalui email shazreen@kpwkm.gov.my

      Terima kasih.

  38. Salam Puan,
    Saya sudah kahwin dengan suami saya selama 12tahun dan dikurniakan dengan 4anak. Selama ini suami saya pun tak memberi nafkah secukupnya kepada saya. Tahun 2011 lebih kurang bulan 9, saya dapat tau suami saya ada perempuan lain dekat luar. Saya pernah panggil dia supaya selesaikan perhubungan dia sama perempuan luar itu. Tapi suami saya tak ambil hirau. Dec 2011, saya sudah tidah tahan dengan keadaaan ini dan saya dengan suami saya pun sudah berpisah bilik tidur sejak Nov 2011. Sejak Nov 2011, dia pun kurang balik rumah juga. Tahun 2012 pula, boleh cakap dia dah tak pernah tidur dekat rumah lagi. Saya pernah bincang sama dia apa kata kita bercerai saja sebab sudah sampai tahap ini. Suami saya selalu jawab jangan cakap tentang hal itu sekarang. Saya sudah tak boleh tahan dengan semua ini. Saya mahu selesaikan perceraian saya sama suami saya dengan secepat mungkin. Saya harap puan boleh tolong saya.

    Terima Kasih.

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan atau puan boleh merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my Pihak kami akan cuba mendapatkan maklumat dengan lebih terperinci supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Sekian

  39. Salam Puan,
    Saya sudah kahwin dengan suami saya selama 12tahun dan dikurniakan dengan 4anak. Selama ini suami saya pun tak memberi nafkah secukupnya kepada saya. Tahun 2011 lebih kurang bulan 9, saya dapat tau suami saya ada perempuan lain dekat luar. Saya pernah panggil dia supaya selesaikan perhubungan dia sama perempuan luar itu. Tapi suami saya tak ambil hirau. Dec 2011, saya sudah tidah tahan dengan keadaaan ini dan saya dengan suami saya pun sudah berpisah bilik tidur sejak Nov 2011. Sejak Nov 2011, dia pun kurang balik rumah juga. Tahun 2012 pula, boleh cakap dia dah tak pernah tidur dekat rumah lagi. Saya pernah bincang sama dia apa kata kita bercerai saja sebab sudah sampai tahap ini. Suami saya selalu jawab jangan cakap tentang hal itu sekarang. Saya sudah tak boleh tahan dengan semua ini. Saya mahu selesaikan perceraian saya sama suami saya dengan secepat mungkin. Saya harap puan boleh tolong saya.

    Terima Kasih.

  40. Salam…. Saya telah berkahwin dengan suami 1+ tahun yang lepas dan telah dikurniakan 2 orang anak. Suami tidak pernah memberi nafkah sepanjang perkahwinan dari saya mengandung hingga sudah bersalin sekarang. Dia tak pernah menjenguk saya sewaktu bersalin, berpantang n sewaktu anak 1st saya meninggal. Sepanjang perkahwinan suami tak pernah kerja. Sayalah yang menanggung semua sewa rumah, bil2, makan minum kami dan keperluan anak. Saya sudah lama bersabar dan menasihat dia tetapi hasilnya saya yang dimarahi dan dia sering mengugut untuk bunuh diri. Saya sudah tak tahan dengan sikapnya yang sering minum arak dgn kawan2nya selain dari x bagi nafkah x kerja sepanjang perkahwinan. saya ingin memohon penceraian tetapi saya tak tahu macam mana prosedur dan risau mengenai hak penjagaan anak akan jatuh ke tangan suami. mohon nasihat dan bantuan.
    joseph.diana21@gmail.com

    • Salam Sejahtera Puan Diana,

      Terima kasih kerana puan sudi meninggalkan komen di blog SENADA. Pihak SENADA akan sedaya upaya membantu puan untuk menyelesaikan masalah ini.
      Dalam kes ini, puan akan dirujuk kepada pegawai undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban. Beliau akan menghubungi puan dalam masa yang terdekat ini bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas supaya dapat membantu pihak puan. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami untuk menghubungi puan ataupun puan boleh menghubungi terus pegawai undang-undang SENADA di talian 03-83231000 smbg 1717 ataupun melalui email shazreen@kpwkm.gov.my

      Terima kasih.

  41. Assalamualaikum,

    Saya ingin mengemukakan pertanyaan, saya telah baru berkahwin pada 29.1.2012 di atas pilihan keluarga. Saya berumur 26 tahun dan suami saya berumur sebaya. Saya hanya berkenalan dengannya selama 3 bulan dengan harapan selepas melangsungkan perkahwinan beliau dapat menunaikan tanggungjawab sebagai seorang suami.

    Pada awal perkahwinan, suami saya tidak memberi nafkah,wang, tempat tinggal dan keperluan kepada saya. Saya tidak pernah mengungkit sehingga bulan Julai kerana saya telah menghabiskan wang yang banyak untuk perkahwinan ini. Berikutan daripada hal ini, beliau sering mengugut saya untuk bercerai kerana tuntutan saya untuk nafkah zahir iaitu bil elektrik,bil air, bil telefon,minyak kereta. Buat pengetahuan pihak Puan, suami saya bekerja sebagai seorang banker di sebuah bank terkemuka di Kuala Lumpur.

    Sewaktu pertunangan kami, saya mendapat tahu bahawa suami saya seorang kaki judi, kaki minum dan penghisap ganja. Walaubagaimanapun, beliau telah berjanji untuk tidak melakukan selepas perkahwinan. Jadi saya percaya, dan beliau tidak menunaikan janji tersebut selepas perkahwinan. Pada pandangan saya, seorang berkelulusan luar negara tidak sepatutnya melakukan perkara tersebut kerana sepatutnya beliau tahu kewajipan beliau sebagai seorang suami di alam perkahwinan.

    Suami saya juga pernah menghantar orang perantaraan ke kampung halaman saya untuk tujuan penceraian sedangkan saya berada satu rumah dengannya. Dia juga pernah melafaz kepada muka saya dan menghalau saya dari rumahnya (rumah ibu mertua) beberapa kali menyebabkan maruah diri saya tercemar dan tidak mungkin saya akan kembali ke rumahnya lagi. Yang paling menyedihkan, beliau tidak mengaku beliau melafazkan talak dengan alasan ingin meminta kembali no. telefon yang diberinya sewaktu akad nikah dahulu.

    Adakah saya berkahwin dengan lelaki dayus? Apakah perlu saya lakukan?

    Sekian.

    • Assalamualaikum Puan,

      Terima kasih kerana telah meninggalkan komen di blog SENADA. Pihak SENADA akan menghubungi pihak tuan/puan dengan kadar segera. Mohon pihak tuan/puan meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi tuan/puan ataupun boleh terus merujuk pegawai yang bertanggungjawab iaitu Pegawai Syariah Encik ‘Afif Sofiuddin di talian 03-8323 1000 sambungan 1713 atau melalui email afif@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes ataupun perkara yang menimbulkan kemusykilan terhadap tuan dapat diterangkan dengan lebih jelas.

      Sekian Terima Kasih

  42. Salam Sejahtara,

    Saya ada pertanyaan mengenai hak saya dalam perkhawinan saya. Saya telah berkhawin secara sivil selama 5 tahun. Dan pada tahun 2009 saya mendapat tahu bahawa suami saya menjalinkan hubungan sulit dengan perempuan lain. Suami saya telah membuat pengakuan dan keluar dari rumah dan tingal berasingan selama 6 bulan. Kemudian dia pulang pada Dis 2009 dengan persetujuan bahawa dia tidak lagi mengadakan hubungan sulit dengan perempuan tersebut. Pada bulan Sept 2012, saya mendapat mengakuan sekali lagi daripadanya bahawa beliau masih lagi menjalinkan hubungan sulit dengan perempuan tersebut dan beliau keluar dari rumah sekali lagi. Buat masa ini kami tinggal berasingan. Sekarang beliau ingin menfailkan perceraian dan saya tidak bersetuju akan perceraian ini. Apakah hak saya dalam isu ini untuk membantah penceraian ini dan bolehkan saya mengambil tindakan undang-undang terhadap beliau kerana menjalinkan hubungan sulit dan juga terhadap wanita itu kerana menjalinkan hubungan sulit dengan lelaki yang telah berkhawin. Jika ya, dimana saya boleh melakukannya. Buat pengetahuan kami tidak mempunyai anak dari perkhawinan ini.Saya juga khuatir jika suami saya menukar agama sekali gus perkahwinan kami akan dibatalkan seperti dalam Akta 51(a). Saya berharap untuk mendapat bantuan dalam mempertahankan hak saya.

    • Salam sejahtera puan,

      Terima kasih kerana telah meninggalkan komen di blog SENADA. PiHAK SENADA akan mencuba sedaya upaya dalam membantu puan untuk menyelesaikan masalah ini.
      Dalam kes ini, puan akan dirujuk kepada pegawai undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban. Beliau akan menghubungi puan dalam masa yang terdekat ini bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas supaya dapat membantu pihak puan. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami untuk menghubungi puan ataupun puan boleh menghubungi terus pegawai undang-undang SENADA di talian 03-83231000 smbg 1717 ataupun melalui email shazreen@kpwkm.gov.my

      Sekian, Terima kasih.

  43. saya telah berpisah dgn isteri saya hampir 3 1/2 tahun tapi i tak tak tahu dia kat mana.Pada tahun 2010 i telah berbuat keputusan berkahwin dgn gadis pujaan saya bagaimana kah saya nak cerai isteri pertama i sebab i tak lansung dia kat mana

    • Salam Sejahtera Encik Ajay,

      Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog SENADA. PiHAK SENADA akan sedaya upaya membantu encik untuk menyelesaikan masalah ini.
      Dalam masalah ini, encik akan dirujuk kepada pegawai undang-undang SENADA iaitu Cik Shazreen Nadia Binti Saaban. Beliau akan menghubungi encik dalam masa yang terdekat ini bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas supaya dapat membantu pihak encik. Mohon encik untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami untuk menghubungi encik ataupun encik boleh menghubungi pegawai yang bertugas iaitu pegawai undang-undang kami di talian 03-83231000 smbg 1717 ataupun melalui email shazreen@kpwkm.gov.my

      Terima kasih.

  44. Assalammualaikum.

    Boleh saya tahu atas undang-undang apakah saya boleh mendaftar sijil penceraian (sivil) dari luar negara di malaysia? dan apakah prosedur untuk mendaftar penceraian tersebut? terima kasih.

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan atau puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat dengan terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Terima kasih.

  45. Bagaimanakah saya hendak mencari peguam untuk saya failkan penceraian bersama isteri saya.. perkahwinan kami sudah tidak ada kesefahaman dn tidak boleh diselamatkan semula?

    • Selamat pagi Tuan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi tuan dengan kadar segera. Mohon tuan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi tuan atau tuan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat dengan terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Terima kasih.

  46. hi..saya bkawen pada may 2010 di jpn cwgan PJ dan di kurnia kan seorg baby girl brusia 1thn 2bln..kini saya nk mnuntut cerai atas alasan xsehaluan,xserasi lg dan badan saya da xsggp menanggung sepak terajang,tampar tiap kali bgaduh..ada bbape psoalan yg saya nak utarkan iaitu:
    1- kos ms proses pceraian
    2- hak pjagaan anak
    3-nafkah anak
    4-tempoh proses pceraian

    Cal me 0169006025..thanks..

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan cuba menghubungi dengan kadar segera bagi mendapatkan maklumat dengan lebih jelas mengenai masalah yang dihadapi oleh pihak puan. Dalam kes ini, puan akan terus dirujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Terima kasih.

  47. selamat petang,
    saya ingin tahu apa prosedur yang perlu di lakukan jika suami ingin memohon petisyen penceraian sedangkan isterinya tidak berupaya(tidak waras) dan kini berada di pusat jagaan. setahu saya jika ingin memfaikan petisyen penceraian, hendaklah dibawah nama penjaga(guardian ad litem) tetapi masalahnya keluarga isteri tidak mahu terlibat langsung dalam hal ini. saya ingin tahu apa yang perlu dilakukan. jika committee perlu dilantik bagaimana cara dan apa cadangan prosedur lain. what is the correct procedure in order for the husband to file the divorce petition in event of no family members wiling to be guardian ad litem and not willing to involve in this matter.

    • Assalamualaikum Tuan/Puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera. Mohon Tuan/puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi Tuan/Puan ataupun Tuan/Puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.
      Sekian Terima kasih

  48. SELAMAT PETANG… SAYA INGIN TAHU JIKALAU SUDAH DEKAT 5TAHUN TIDAK SEKEDUDUKAN SERUMAH TIDAK ADA APA2 HUBUNGAN LAGI. APAKAN PROSEDUR YANG PATUT SAYA BUAT

    • Assalamualaikum Tuan/Puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera. Mohon Tuan/puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi Tuan/Puan ataupun Tuan/Puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat ataupun terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Sekian Terima kasih

  49. saya Swetha, bukan beragama islam
    saya talah mendirikan rumah tangga selama 11 tahun,mempunyai 2 org anak saya ingin bercerai dengan suami saya saya sudah tidak mampu tinggal dengan beliau saya amat mengalami tekanan yang amat tinggi penderitaan mental saya memaksa diri demi anak namum sya tidak mahu menghancurkan kehidupan saya sendiri saya ingin menikmati kehidupan dengan bebas tanpa tekanan.Utuk pengetahuan puan pernahg saya tinggalkan suami saya dan keluar dari rumah namum dia berpura pura kepada saya bahawa dia akan berubah itu adalah muslihat saya kasihan dan kembali kini dia memberi telalu banyak tekanan pada diri saya.sekiranya meminta diceraikan dia langsung tidak mahu “sekiranya mahu tinggalkan saya lebih baik awak mati “itulah dia kata setiap kali saya bercakap hal perpisahan…saya tidak mahu bersamanya lagi boleh tak sekiranya saya menjalankan proses penceraikan ini tanpa pengetahuan suami saya saya amat memerlukan bantuan….

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan atau puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan dengan undang-undang atau nasihat dengan terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Terima kasih.

  50. Slmt mlm…, .sa seorg kristian rc bru brkhawin 1+, Dan mmpnyai seorg anak lelaki berusia sethun. Sa nak brcrai dgnnya krna tdk than dgn perangainya yg tdk prnah mmberikn nafkah kepada sa. Dgn alasan sa brkrja ada duit sndri. Mlh sering kali memukul sa, terutama sekali ketika wktu mbuk. Dia jga tdk prnah mmjga prasaan sa.

    • Salam puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang ataupun terus merujuk kepada Pegawai yang berkenaan, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes ataupun perkara yang menimbulkan kemusykilan terhadap puan dapat diterangkan dengan lebih jelas.

      Sekian

  51. Hi.Saya ingin tahu bagaimana prosses penceraian.Saya dah berkahwin 1tahun 9bulan.Sampai sekarang kami tiada apa apa hubung,bercakap pun tidak.Saya memang tak suka perkhawinan ini. sekarang dia sudah ke rumah emak dia buat selamanya.Saya nak fail kes. Ada saya nak jumpa peguam dulu atau mana pihak kerajaan yang lain.

    • Salam tuan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon tuan meninggalkan email atau nombor telefon atau encik boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang dengan terus merujuk kepada Pegawai undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes ataupun perkara yang menimbulkan kemusykilan terhadap puan dapat diterangkan dengan lebih jelas.

      Sekian

  52. Assallamualaikum….
    Sy baru shaja memeluk agama Islam dan akan berkahwin dengan lelaki yg seagama juga. Namun, status sy sudah berkahwin sebelum memeluk Islam.
    Sy sudah berpisah hampir setahun dengan bekas suami sy dan belum mendapat surat cerai. Apa yg sy tahu, sekiranya sudah memeluk Islam, sy tidak perlu lagi merujuk ke tribunal perkahwinan dan status sy di Jpn akan bertukar…

    • Waalaikumussalam,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan atau puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan dengan undang-undang atau nasihat dengan terus merujuk Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dan permasalahan puan dengan lebih jelas.

      Terima kasih.

  53. Salam…

    Sy baru sahaja memeluk agama Islam dan akan berkahwin dengan lelaki seagama sy. Namun, sy sudah berkahwin sebelum sy memeluk Islam dan belum lagi bercerai. Saya dan bekas suami sudah berpisah hampir setahun dan tidak mungkin akan rujuk kembali. Apa yg sy tahu, selepas salah seorang daripada pasangan memeluk Islam, sy tdk perlu lagi ke tribunal perkahwinan di Jpn untuk prosedur cerai… status kahwin sy akan serta merta di batalkan .. benarkah begitu…

  54. salam…sy telah berkawin selama 7tahun,3thn perkawinan suami sy telah curang dengan sy besama dengan dgn perempuan gro tapi atas nasihat keluarga dan mentua perempuan sy yg merayu utk memaafkan suami akhirnya rumahtangga sy bertahan sehingga sekarang dgn kehadiran 2 cahayamata tapi sepanjang perkawinan(selpas suami curang) suami seperti memperlehkehkan sy..sy tidak pernah bahagia selama ini sy hanya risaukan pandangan keluarga dan anak2 sy..boleh bagi nasihat

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan atau puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan dengan undang-undang atau nasihat dengan terus merujuk kepada Pegawai Undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Terima kasih.

    • Assalamualaikum Puan,

      Terima kasih kerana telah meninggalkan komen di blog SENADA. Pihak SENADA akan menghubungi pihak puan dengan kadar segera bagi mendapatkan maklumat dengan lebih jelas dan puan akan dirujuk kepada pegawai yang bertanggungjawab iaitu Pegawai Syariah Encik ‘Afif Sofiuddin di talian 03-8323 1000 sambungan 1713 atau melalui email afif@kpwkm.gov.my
      Sekian, Terima kasih

  55. harap maaf tuan/puan. saya nak tanya. saya kahwin dengan cara kristian dan didaftarkan di geraja sahaja. selepas mengetahui isteri curang dibelakang saya, saya memeluk islam dan ingin membuat penceraian. isteri saya dah tak diketahui dimana berada dan segala dokumen perkahwinan dibawa bersama. bolehkah saya membuat penceraian tanpa dokumen tersebut….

    • Salam tuan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon tuan meninggalkan email atau nombor telefon atau encik boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang dengan terus merujuk kepada Pegawai undang-undang SENADA, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes ataupun perkara yang menimbulkan kemusykilan terhadap puan dapat diterangkan dengan lebih jelas.

      Sekian

  56. Salam Tn, Pn..
    Saya nak buat pertanyaan setelah memeluk agama islam selama 4 bulan, berapa lama perkahwinan yang lepas (bagi kristian) dapat dibubarkan selepas masa edah setelah salah satu pihak masuk islam? jikalau pihak isteri (kristian) selepas masa edah dibubarkan, dapatkah beliau masuk islam dan adakah perkahwinan yg lama (secara kristian) masih sah? dapat kah pihak yang masuk islam dapat atau berkahwin dlm masa terdekat (dlm 1 bulan)?

    • Salam puan,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami.Mohon puan meninggalkan email atau nombor telefon atau hubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang ataupun terus merujuk kepada Pegawai yang berkenaan, Cik Shazreen Nadia Binti Saaban di talian 03-8323 1000 sambungan 1717 atau melalui email shazreen@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes ataupun perkara yang menimbulkan kemusykilan terhadap puan dapat diterangkan dengan lebih jelas.

      Sekian

    • Assalamualaikum Puan Ifazila,

      Terima kasih kerana menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar yang segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan ataupun puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan undang-undang atau nasihat ataupun terus merujuk kepada Pegawai Syariah Encik ‘Afif Sofiuddin di talian 03-8323 1000 sambungan 1713 atau melalui email afif@kpwkm.gov.my supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Sekian Terima kasih

  57. puan. .sy ingin bertanya. ..sy telah berkahwin selama 3 thn ini.sebanyak 3 Kali keguguran.suami sy amat Panas baran & cemburu. DIA selalu buli Dan ugut saya untuk bunuh. Sy berasa tidak selamat Dan selama kahwin sy yg byk membelanjakan Wang gaji utk rumah bil kenderaan dan sebagainya.

    Setiap bulan DIA nemperuntukkan jumlah besar Wang utk ibunya. Sy tidak boleh berbincang langsung kerana dia mengamuk. Sy telah membuat keputusan utk meninggalkan rumah kerana terlampau stress dgn keadaan rumah kerana tegang setiap hari ada saya salah di matanya.
    Apakah tindakan sy harus buat demi masa hadapan kerana 3 thn ini sy hidup menderita. Sy merancang utk melarikan diri tetapi adakah sy bersalah Di sisi undang undang undang

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan atau puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan dengan undang-undang atau nasihat di talian 03-8323 1000 sambungan 1714 supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Terima kasih.

  58. salam Tuan / Puan
    saya dah kahwin selama 7 tahun dan dikurniakan 3 org anak
    bagaimana saya nak cerai dengan suami saya kerana dia asyik syaki saya curang dan pernah pukul saya ?
    Apakah yang perlu saya buat apabila saya nak cerai ?

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan atau puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan dengan undang-undang atau nasihat di talian 03-8323 1000 sambungan 1714 supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Terima kasih.

  59. Hi….saya bukan agama Islam. Saya ingin tahu dimana saya boleh buat surat perceraian dan kena tunggu berapa lama boleh settle??? Saya dan suami saya sudah kahwin 8 tahun dan tidur beasingan sudah 1 tahun plus…dan sekarang kami bersetuju untuk cerai. Kita ada seorang anak perempuan berusia 7 tahun, saya nak tahun siapa akan dapat hak jaga anak. ?? Kalau saya nak dapat hak jaga anak ..apa yang perlu saya buat dan apa yang perlu saya ada ( example: like job or income )???

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan atau puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan dengan undang-undang atau nasihat di talian 03-8323 1000 sambungan 1714 supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Terima kasih.

    • Selamat pagi puan,

      Terima kasih kerana telah menghantar komen di blog kami. Pihak kami akan menghubungi puan dengan kadar segera. Mohon puan untuk meninggalkan nombor telefon bagi memudahkan pihak kami menghubungi puan atau puan boleh menghubungi SENADA untuk sebarang kemusykilan berkaitan dengan undang-undang atau nasihat di talian 03-8323 1000 sambungan 1714 supaya pihak kami dapat mengetahui fakta kes dengan lebih jelas.

      Terima kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s